MATCHBOX a Hot Wheels naštartovali zbieranie modelov autíčok

MATCHBOX a Hot Wheels naštartovali zbieranie modelov autíčok

Značky MATCHBOX a Hot Wheels nie sú pre zberateľov tzv. angličákov žiadnou neznámou. Napriek tomu by sme im radi venovali tento článok. Vďaka značke Matchbox patrí zbieranie modelov autíčok k najrozšírenejším na svete.

Obe značky sú v dnešnej dobe už pod jednou strechou firmy Mattel, ktorá je jedným z najväčších výrobcov hračiek na svete.

MATCHBOX

Značka MATCHBOX je v podstate priekopníkom medzi výrobcami modelov áut. Vznikla v roku 1953 a najväčší rozvoj zažila v čase, keď patrila anglickej firme Lesney Products Company. Tu je aj počiatok toho, že kovové modely áut sa v našich končinách často označujú „angličáky“.

Firma Lesney Products Company sa pôvodne venovala kovovýrobe. Neskôr však práve hračky a modely áut boli ťahačom predaja a viedli k rozvoju firmy a expanzii na medzinárodný trh.

Absolútne prvá séria modelov áut značky MATCHBOX, nazvaná ako 1-75, bola vlastne detskou zberateľskou edíciou. Celá séria bola balená v papierových krabičkách, ktoré boli inšpirované zápalkovými krabičkami Norvic československého podniku Sólo, ktorý ich expedoval do Anglicka. Napriek tomu boli angličáky značky Matchbox vo vtedajšom socialistickom Československu nedostatkovým tovarom a aj toto spôsobilo doslova zberateľský ošiaľ v našich končinách. Tzv. angličáky, v anglicky hovoriacich krajinách a celosvetovo nazývané die-cast, boli kovové modely áut – pôvodne zo zliatiny hliníku, horčíku a medi.

Jednotlivé modely však nemali jednotnú mierku, jej rozsah kolíše v intervale od cca 1:55 až po 1:198, nakoľko autíčka boli limitované jednotnou veľkosťou krabičiek.

Značka MATCHBOX mala niekoľko veľmi žiadaných zberateľských sérií.:

  • 1-75 – prvá detská zberateľská edícia mal až 2 produkčné obdobia – Regular wheels a Superfast wheels – rozdiel bol vo veľkosti a uchytení kolies
  • Yeasteryears – modely historických veteránov
  • Major Pack – miniatúry ťahačov a traktorov s rôznymi návesmi, pracovných a stavebných strojov
  • King Size – hlavne nákladné autá
  • Two Packs series – podvojné balenia modelov zo série „1-75“ v zostave vozidlo + príves
  • Convoy a mnoho ďalších

Postupom času vznikali ďalšie značky, ktoré sa zamerali na výrobu kovových modelov áut – Dinky, Hot wheels, Auto World, Johnny Lightning ….

Hot Wheels

Najväčší konkurentom značky MATCHBOX bola práve značka Hot Wheels a to až do roku 1997 kedy značku odkúpila už spomínaná firma Mattel.

Značka Hot Wheels bola prvýkrát zaradená do výroby v roku 1968. Rovnako ako séria 1-75 značky MATCHBOX boli pôvodne tieto modely áut určené pre deti a boli zaradené do predaja spolu s rôznymi pretekárskymi dráhami.

Absolútne prvou kolekciou bola v roku 1968 séria The Original Sweet 16, ktorá bola zároveň prvou za série Red Line – kolieska majú na svojich bokoch červené pruhy. Táto séria zožala obrovský úspech a nútila ostatných výrobcov, aby prehodnotili svoje výrobné koncepty. Nasledovala nemenej úspešná séria Show & Go a mnoho ďalších. Postupne sa vylepšovali modely áut ako aj ich kolieska a práve tieto sú poznávacími znakmi niektorých sérií.

Mattel odhaduje, že s modelmi áut Hot Wheels vyrastalo cca 41 miliónov detí, priemerný dospelý zberateľ má v zbierke viac ako 1500 modelov a deti vo veku 5-15 rokov vlastnia približne 40 autičiek.

Vďaka tomuto úspechu a dopytu medzi zberateľmi boli postupne vyrábané limitované edície len pre zberateľov, ktorých cena sa môže vyšplhať aj na 5-miestnu sumu.

V roku 1985 Mattel v spolupráci s firmou Epyx Software vydal prvú počítačovú hru Hot Wheels, ktorá taktiež zaznamenala veľký úspech.

V súčasnej dobe existujú stovky webových stránok a skupín, ktoré sa venujú výlučne zbierkam Hot Wheels. Samozrejme ani ostatné značky nezaostávajú, pretože každá má svojich fanúšikov.

 

Skupiny na sociálnej sieti Facebook:

 

Zdroje, z ktorých sme čerpali:

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.